Visie Methode Auteur | Over DigiWeten

De Visie van het DigiWeten

Het tegenovergestelde van een DigiBeet is een DigiWeet. Een DigiWeet is een zogenaamde poweruser. Een vriend, familielid of collega die gemakkelijk met computers werkt en zich thuis voelt in de digitale wereld. De persoon waar andere mensen, collega’s, familie, vrienden de vragen aan stellen als het gaat om digitale zaken.

Uit onderzoek blijkt dat het verschil tussen een Digibeet en een DigiWeet relatief klein is. Het verschil zit namelijk niet in hoeveel knoppen iemand uit zijn hoofd kent. We hebben niks tegen klik-hier-klik-daar-cursussen maar ze leveren zo weinig rendement. (Behalve voor de partijen die deze trainingen geven)

hoe krijg ik het voor elkaar digibeet

Wat is dan het verschil?

Het verschil tussen een digibeet en een DigiWeet is minimaal. Het is geen verschil in intelligentie tussen de ene collega en de andere. Vaak hebben zij een gelijksoortige opleiding en achtergrond. Geslacht en leeftijd maken ook weinig tot niets uit. De DigiWeet kent zeker niet alle oplossingen en knoppen uit zijn hoofd. Het verschil tussen digibeet en DigiWeet is ook niet hoe snel hij of zij met dé oplossing kan komen. Dus wat is het dan wel?

 

DigiWeten is: Inzicht, Overzicht en vertrouwen in de digitale wereld.

 • Inzicht bij welke werkzaamheden je op zoek moet gaan naar betere digitale oplossingen.

 • Overzicht waar en hoe je moet zoeken naar deze oplossingen en de juiste keuze maken.

 • Vertrouwen in je eigen kunnen en logische denkvermogen om de gekozen oplossing te implementeren.


Het beste nieuws:

Ieder mens, ook de digibeten, kunnen deze vaardigheden ontwikkelen.

Een voorbeeld

Michiel en Miranda krijgen de opdracht om 500 brieven de deur uit te doen. De brieven hebben allemaal een andere aanhef (Geachte heer de Vries) en een ander adres. Verder is de brief hetzelfde. In een Excel lijst staan de adressen. Michiel is een digibeet. Miranda is een DigiWeet.

Wat doet een Digibeet?

Michiel is digibeet en zucht eens diep en gaat aan het werk. Brief voor brief wordt de aanhef en het adres steeds aangepast en apart opgeslagen of afgedrukt. Michiel heeft een handigheidje gevonden en kan de adressen snel kopiëren en plakken van de adressenlijst in de brief. Michiel is hier anderhalve dag mee bezig.

heel veel brieven

Wat doet een digiweet?

Miranda is een DigiWeet en zij heeft niet meteen een oplossing. Zij voelt wel aan dat je niet 500 brieven individueel gaat maken. Dat kost veel te veel tijd en die kan ze beter besteden aan haar leerlingen of klanten. Zij weet dat computers zijn uitgevonden om steeds dezelfde opdracht uit te voeren.  Het is een veel voorkomende opdracht dus er zal een oplossing voor bestaan. Miranda vraagt het aan een collega maar die weet het ook niet. Ze zoekt op internet en zoekt met de volgende zoektekst: “veel dezelfde brieven maken met adresgegevens

 

google veel dezelfde brieven maken

Eén van de eerste resultaten: “Brieven personaliseren voor grote mailing door afdrukken samen te voegen”  geeft een duidelijke handleiding over hoe je veel brieven personaliseren kan aanpakken.

Miranda is niet slimmer of dommer dan haar collega Michiel of andere collega’s. Zij heeft niet alle knoppen uit haar hoofd geleerd op een knoppencursus waarvan ze “Afdruk Samenvoegen” toevallig onthouden heeft. Ze heeft inzicht en overzicht. Ze laat zich niet bang maken door een nieuwe oplossing voor haar vraagstuk. Ze kan de handleiding volgen en vertrouwd op haar eigen logica als de handleiding afwijkt van wat zij op haar scherm ziet. Ze volgt haar eigen logica omdat zij weet dat daar niks mis mee is. Veel digibeten denken dat de DigiWeten alles weten van computers. Dat zij intelligenter zouden zijn dan zijzelf. Dat de digiweten alle knoppen uit het hoofd geleerd hebben. De waarheid is anders. DigiWeten zoeken veel op en kunnen de gevonden kennis beter wegen en toepassen dan digibeten.

 

Boek quote eindstein kennis van buiten leren

 

 

De Methode

De Methode bestaat uit inzichten, voorbeelden en gereedschappen waarmee de digibeet inziet dat het allemaal makkelijker is dan het lijkt. Digibeten worden vaak geblokeerd door angst of onzekerheid. De DigiWeten Methode neemt vooroordelen en angsten omtrent computers en automatisering weg. De Methode geeft inzicht in hoe een DigiWeet denkt en werkt. Er wordt uitgelegd hoe jij ook een DigiWeet kan worden en inzicht, overzicht kan ontwikkelen in de digitale wereld.  Je zult dan vanzelf meer vertrouwen krijgen in je eigen logische denkvermogen. Daar is namelijk niks mis mee.

Een Digibeet denkt vaak:

 • Dat je je moet schamen voor een gebrek aan digitale vaardigheden
 • Dat je collega’s, vrienden wel alles weten
 • Uit het hoofd leren van knoppen inzicht geeft
 • Een DigiWeet alles weet van computers
 • Een DigiWeet houdt alle nieuwe ontwikkelingen nauwgezet bij
 • Dat een Cloud een heel ingewikkeld ding is.

De DigiWeten methode helpt aan inzichten, gereedschappen en handvaten waardoor mensen zelfstandig of met collega’s, familie en vrienden de digitale middelen beter voor zich kunnen laten werken.
Dit zijn duurzame en blijvende inzichten! Een DigiWeet kan zichzelf helpen en verder ontwikkelen. Allerlei nieuwe digitale oplossingen worden een kadootje in plaats van een bedreiging.
 

 

 

Het Boek

Het boek is een uitgebreide kennismaking met de methode en de persoonlijke reis van de schrijver [LINK] van digibeet naar DigiWeet. Met praktische tips en illustraties van Fokke en Sukke, en een lijst met handige gratis software. Na lezing zal je met meer inzicht en vertrouwen met computers werken.

 • "Het boek DigiWeten is een grote steun voor mij geweest om door te gaan met het overbrengen van digitale vaardigheden. Ik heb nu behoorlijk wat collega's die zelf met hun digitale tips en trucs naar me toekomen."
  image Edward Baselier Ergocoach en Digicoach
 • “DigiWeten bespaart tijd en is dus goed voor de organisatie. In dit boek laat Aldo, door het beschrijven van praktijkvoorbeelden, zien dat in software altijd snellere manieren zijn om je werk te doen. Maar ook hoe je je NIET druk moet maken als de automatisering het een keer laat afweten. Het boek is nergens belerend en dat is een verademing...”
  image Lisson Dekkers Roostermaker Onderwijsgroep Tilburg
 • "De Beunje schrijft motiverend en geeft een aantal concrete handvatten om digitaal beter beslagen ten ijs te komen. Zijn punt dat iedereen in principe in staat is om zijn digitale vaardigheden te verbeteren en dat daar geen ICT-studie voor nodig is, is overtuigend."
  Madelon D. van Luijk VVAO Leidend netwerk voor ambitieuze, hoogopgeleide, sociaal betrokken vrouwen.
 • "Door het Digiweten boek heb ik een nieuwe kijk op de computerwereld gekregen. Met deze inzichten ben ik op een andere manier met mijn PC aan de gang gegaan en vind ik de juiste knoppen in de verschillende programma's veel makkelijker. Het boek richt zich vooral op de juiste manier van computergebruik waardoor je jezelf de programma's snel eigen maakt."
  Laura van de Spijker Gepensioneerd
 • 1
 • 2
 • 3

 

 


De Auteur

Aldo de Beunje low res for webAldo de Beunje (Hilversum 1971) was voor hij de overstap maakte naar computers snoepjesverkoper in Duitsland. Als kind had hij al een interesse in computers maar kon pas later in zijn leven een computer veroorloven. Aldo is als digibeet begonnen en is een digiweet geworden. Met 3 jaar MAVO, een gemiddeld IQ, en geen enkel talent voor wiskunde en rekenen was een carrière als professioneel IT’er lang ondenkbaar voor hem. Uiteindelijk heeft hij in 1998 de stap kunnen maken en is aangenomen als systeem-netwerk beheerder.

Daarna heeft hij zich verdiept in computernetwerken, programmeren, IT-projecten en de laatste 5 jaar in Office 365 en SharePoint. Hij is werkzaam bij de Onderwijsgroep Tilburg op de afdeling ICT Diensten. Hij brengt graag zijn enthousiasme over computers en automatisering over in heldere taal. Aldo heeft in zijn ruim 20-jarige IT-carrière duizenden computergebruikers geholpen en SharePoint sitebeheerders begeleid. Hij woont met vrouw Ruzanna en zoon Arthur in Tilburg.

Sinds 2015 geeft hij presentaties en workshops. Sinds 2017 is het boek DigiWeten op de markt en komt najaar 2019 opnieuw uit bij Van Duuren uitgeverij.

Gevolgde cursussen en trainingen:

 • Bedrijfspsychologie
 • Lean Green belt
 • PhP, Mysql, Css, Javascript, jQuery
 • Microsoft en Novell Netwerken
 • Windows, Office
 • Office 365, SharePoint online, Exchange
 • Digital Transformation

 

 

Afdrukken